絕世筍工?

Singapore Parody of Dreamjobs video, Massage Therapist for Models with Everijob! - YouTube - Google Chrome 612013 120340

最近在公司和同事們做三轆零evaluation,事前,我要先調節好心理質素,準備好如何聽聽人家苦水。

這個其實也很正常哦,作為打工仔,或多或少都對他們的工作帶點不滿呢,吐點苦水在所難免,樣樣說好的,我反而會擔心。

問世間,是否真有完美的理想工作?

物色理想工作,大部份求職廣場都會話幫到你,即使你係奄尖大少,百彈齋主。

真係咁筍?以下廣告中的這位大叔,明明有份「不俗」的好工,但他還是整天在發牢騷,並密謀跳槽。

先聽聽他如何大吐苦水。

好的,廣告第二集,大叔終於在everijob.com找到份他心目中的理想寫字樓工,可是呢,沒多久,他又開始不滿了。

呢個故事教訓我哋,正所謂「身在福中不知福」,好多時候,打工都係你睇我好,我睇你仲好。

最重要都係要快快上求職網站,搵份筍工(咦,家陣唔係興上LinkedIn咩?)

想追蹤更多我所分享的廣告情報?歡迎點擊這裡加入我的facebook紛絲頁。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *