外星人地球流浪記–Suumo房地產仲介廣告

大鄉里出城已經唔簡單,外星人流落異鄉你都咪話唔艱難。

呢間日本房地產仲介公司Suumo,便用了這隻外星人的大城小事,以平易近人,幽默中又略帶溫馨的手法來介紹他們的公司。

Suumo係一隻外表似足可以當波踢的草球的外星人,佢隻太空船在地球拋錨,最後被迫孤獨地留在地球。

廣告最後再提你Search一下Suumo,我睇完後真的第一時間上了他們的網站

我真係好死鍾意片尾Suumo屹立於煙筒頂的那一個長鏡wide shot,一pan過去,好凄美呀。

平時我們看慣的房地產代理廣告,九成都係講佢地點可靠點值得信賴呀咁,但係消費者呢?佢地有幾可會從消費者角度和立場看看我們的需要呢?

怕且大家都真係時候要反思一下。

Suumo,小心呀,地球好危險,你千祈唔好俾人呃呀。

8 thoughts on “外星人地球流浪記–Suumo房地產仲介廣告

  1. altman

    令我諗起細個睇過一套卡通片,
    應該叫,
    主角係一隻橙色毛神神球狀,
    唔知你地有冇印象…

  2. Rudi Post author

    @ray chan 係咪用吉祥物無咩所謂,千祈咪介意,呢個唔係一個exclusive既execution,但記住要加果句”地球好危險呀”就得喇,哈哈。

  3. JOYLEE

    日本人好似很善用卡通来展现创意。
    想起一则日本绿茶广告,用毛毛虫父子攀高表达绿茶取材的高品质。

    可能亦跟他们卡通技术先进有关系。广告用卡通表达能更引人关注,不同受众群体易于理解。但亦会加大制作成本,特别在一些技术不成熟的地方,成本兴许更高。如中国内地

    btw. 欣赏一则好的广告 是思维的享受~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *