賣創意賣飛弗,Samsung ST550自拍王。

近年阿姐阿哥阿叔阿嬸都幾乎人人一台單鏡反光機,加上不少手機拍攝功能已日益媲美一般數碼相機,我還以為卡片型DC仔市場理應可以收皮,誰不知專為snap shot而設的DC仔依然長賣長有,各大品牌的款式顏色功能換完季再換季,幾乎每個月都有新搞作。

老老實實,講多無謂,既然單鏡大機市場和CAN囊和叻KON兩位大哥距離有排都未拉得近,Samsung便索性在轉款如換季的DC仔市場中瘋狂搶灘,就算不特別留意數碼相機市場的,都可能留意到Samsung DC仔近期幾乎隔個月就有新搞作,搵完余民樂代言又搵Stephy拍網上短片,力攻年輕人市場。



但反過來說,涼伯我雖然自問已算老餅,但除了單鏡大機外,我仍鍾情於可方便隨身「出鞘」的
DC仔,說明DC仔並非只屬年輕人專有。Samsung 最近推出的這部ST550,雖然我每次拿出來的時候,我身邊的朋友第一個反應除了會O咀讚靚外,不少人又會說:「我個妹都買o左呀」、「等我都買番部俾我女友先」、「哎呀好Cute呀,我都要買o左部俾個/條女呀」,忽然間好像都一口咬定了這部是年輕雌性人類的專用機,但我一於少理,心裡暗罵三字經之餘,便繼續向正O咀讚嘆的他們snap snap snap

這部ST550的最大賣點,不是和市場上其他品牌鬥Configuration,而是鬥創意。它全球首創,有後又有前的雙芒顯示,除了方便愛玩單手自拍的年輕人,一邊自拍一邊在鏡頭的旁邊看到自己的貓樣外,當啟用時間掣自拍時,這在鏡頭旁邊的1.5吋LCD熒幕,更會顯示3-2-1的倒數,包你唔會等等下等到眨咗眼都唔知,另外,更有一專拍攝小朋友時預設的卡通動畫,唔駛你大人大姐仲要出洋相扮小丑逗小朋友笑。

多得Samsung,今次又給我一個試機機會,仲要夾啱我放假到馬來西亞旅行前俾我借機一用,等我今次旅行可以影多幾張靚相,我會稍後和大家分享分享,但你放心,為免大家作嘔,我一定一定唔會將我的Cutie自拍照公諸於世(最多自己匿埋影咁話)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *