媽媽咪呀,超老套勁好睇!


雖然,Pierce Brosnan的歌藝九流跳舞又勁屹突,但幸虧梅姨Meryl Streep以五十到尾的高齡卻仍有不滅的少女情懷,她每次出場,便等如一個打十個,身體語言艷壓群芳之餘,就連飾演她女兒的Amanda Seyfried也被比下去。

再加上貫穿全劇,仿如從流聲點唱機中連環轟炸、ABBA首首你係唔係都哼得兩句的勁歌金曲,坐在戲院個多兩個小時的時間,便如似箭的光陰,出戲院的一刻,唔好話我知你把口或者個心唔係仲哼住兩句Dancing Queen或者MamaMia。

音樂,真的是能使人永遠年青的靈丹妙藥,如果你做了半世人,都無一兩首能喚起你那份少年不知愁滋味的歌曲,那管你日日打骨膠原羊胎素,你都應該無得救。

快趁假期,Call老友,順便約班Friend出聚下舊啦。

(還有,點解家庭倫理劇便一定要吵吵鬧鬧媽媽叉叉?點解唔可以學人地咁一笑泯恩仇唱歌跳舞大團圓?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *