Samsung N310 病毒性廣告

甚麼是Viral Video?Viral者,具病毒性的東西也,病毒的一大特色,就是人傳人加跨社區爆發的效果,呢一刻你中了毒,轉過頭你唔該都無聲就將病毒傳給別人,如是者,一傳十十傳八,八八六十四,六十四乘六十四變四千幾,如此類推。

看過好幾支Samsung的Viral Video,全部Made In UK,大部份都真的很有Viral 效果,看後我亦會願意馬上分享給「朋友」(我其實也是先從人家的Blog看到)。

今早又有新發現,Samsung今回要「毒」你的是新推出的netbook N310,這台新機,設計出自深澤直人,此君作品,我較早前也有介紹。

呢部機設計膠膠地,難怪這支Viral Video,同樣也帶點鬼馬,但我想說的重點是,Video內裡完全沒有販賣任何產品功能,純粹賣Image,但充滿娛樂性。

我真希望有客戶及同事會看我的Blog,以後再唔會九唔答八地叫我幫佢度啲乜鬼Viral Video,因為你查實想當正廣告或者宣傳易咁做,一定唔Viral兼無前途。

點解?因為廣告時段是你俾錢買回來,你可以勉強逼人睇,但你放上YouTube的Video,唔好睇的話,消費者就睬你都傻,莫講話幫你傳添啦,鬧少你兩句已經勁俾面。

明無?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *