生番食雪糕的Apple Store



如果你有好產品和好服務,「展示」就是最好的賣廣告方法。

Apple向來深明此理,所以近年索性開旗檻店賣貨兼做宣傳,再順便做埋客戶售後服務,一舉三得。

紐約市的Apple Store據說已成地標,未有機會去那邊朝聖,剛到過這個座落於三藩市中心兩層高的Apple Store,已足以令我望梅止渴。

店內有幾十部Apple產品任試任玩,已經是Apple用家嗎?上一層樓,又有廿多名Mac Genie,隨時即場提供技術支援,又或者和你上一堂私人補習班學用Mac。想學些較高技巧的秘技攻略嗎?二樓的某個角落,就有小小的演講室,每個小時有一堂不同題目的講座,圖片所見,剛巧正在教點用Final Cut。

唔怕你唔買,只怕你買完少用,這就是Apple做這麼大台戲的主要目的。

我們成日開口埋口講Brand Experience,拜會過Apple Store,你就會覺得,咁至係波。

One thought on “生番食雪糕的Apple Store

  1. Pingback: Apple Friend Bar – 蘋果社工隊讓你盡訴心中蘋果情。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *