灰得很 — 沒有iPod聽著跑步的日子

當iPod還是大大舊的時候,我已經愛帶著那40G四圍走,跑步去。

今時今日,輕巧的iPod Nano加埋NikePlus,我可以一邊跑步一邊聽歌一邊有個鬼妹(你都可以揀鬼仔)話我知我跑了多少公里,簡直就係完美配搭。

更重要的是,這配搭會令你跑步跑上癮。

但老媽子教落,凡事上癮都唔好,之不過,我以為做運動除外。

昨晚如常,我帶著我的NikePlus套裝,跑步去。

但誰知,事前忘記了叉電。

只跑了1公里,便無歌聽。

於是,我發覺我的跑步雄心,亦迅速地隨我的iPod電力而去,愈跑愈無力,愈跑,心情愈灰。

原來,不知不覺間,音樂已等同我的金霸王電芯,沒有了她,我會像用其他炭性電芯的兔仔一樣,無力,收皮。

我都知凡事上癮都唔好,但我真的已歌癮太深,戒不掉此癮矣。

你地呢?你地做運動係咪都會聽歌?你「我最喜愛的運動或跑步金曲」,又是那幾首?

(不要告訴我是Eye Of The Tiger或紅日,呢度唔o岩咀型,請轉台。)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *