巴里島的SPA 及溫泉回憶


今朝晌Messenger遇上剛從泰國旅行回港o既朋友,聽佢講說起她的泰SPA之旅,又順便問問我早排去巴里島果陣有無去SPA咁話。

唉,自問勞碌半生,都好少話識食識嘆,之不過,今次o既巴里島之既然已經有人請,唔應該再刻薄自己,於是便做了我幾十歲人第一次的SPA。

經導遊介紹,去了一個位置相當隱閉的地段,直情有點「尋找隱世SPA術」的感覺。

去到才知道,這條單邊大大話話有二三十間獨立洋房的林蔭小路,原來都是清一色的高級度假屋,即是成間屋包起來住的那種,而那間SPA,就設於其中一所兩層高的度假屋內。

進入去後,都是例牌的選擇和議價,我揀了一個最例牌的4小時套餐,然後又揀了我較喜歡的sandalwood及lavender香薰油,之後那位本來負責接待的便在講「唔該過o黎呢邊」的同時,轉個頭便原來「又是她」負責我的整個SPA療程,真係一腳踢。

先 來全身massage一小時,然後就來一回全身泥漿磨死皮,之後,又有一系列的facial, scrub & body mask,敷mask期間,治療師出了外面打牙較,我就一條死魚咁攤晌處,一面乾o左,反轉,重覆,由於日光白白我o訓唔著,這個部份我覺得勁悶。

之後,就是我覺得有點搵笨的花瓣浴,沖乾淨涼,過隔離房做head massage,做得唔係太耐,然後才知道這環節其實是主力幫我侷油,那個好似我細個果陣見阿媽在上海理髮店所用的巨型頭罩式恤髮器,罩了我成半粒鐘,之後人地幫我梳了一個蛋撻頭,4個鐘頭便玩完。

雖然一o的都唔算貴,只係盛惠$400左近,但下一次,我情願做足四個鐘頭massage,那些姿姿整整的,真係唔係太o岩我呢亭麻甩佬。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *